Kongres o srčnem popuščanju Heart Failure 2019

V Atenah je od 25. do 28. maja 2019 potekal kongres Zveze za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju (Heart Failure Association of the European Society of Cardiology). Gre za največji kongres o srčnem popuščanju na svetu, na katerem se je letos zbralo okoli 5500 udeležencev iz vsega sveta, med njimi tudi 23 iz Slovenije.

Sodelavci Splošne bolnišnice Murska Sobota smo bili na kongresu aktivni udeleženci; poleg zaključnega zasedanja mednarodnega panela neodvisnih strokovnjakov za oceno pogostosti srčnega popuščanja v raziskavi SOBOTA-HF, smo bili aktivni tudi v samem programu kongresa. Prof. Mitja Lainščak je imel 6 predavanj z različnih področij zdravljenja bolnikov s srčnim popuščanjem in implementacije smernic v klinični praksi, večkrat je bil diskusant ali predsedujoči, posebno zanimivo pa je vodil t. i. Heart Failure Championships, kjer v znanju o pristopu k bolniku s srčnim popuščanjem tekmujejo nacionalne ekipe zdravnikov in medicinskih sester – letos je po dveletni prevladi Francije primat prevzela Grčija in čaka na izzivalce prihodnje leto, ko bo kongres potekal v Barceloni.

Tudi letos smo sodelavci naše bolnišnice in Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota predstavili svoje aktivnosti v sklopu kampanje Nepopustljivo srce, ki je del Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju. Skupaj z več kot 300 udeleženci kongresa in bolniki s srčnim popuščanjem smo z namenom ozaveščanja o tej bolezni sodelovali na t. i. Hot Walk-u. Osrednja tema letošnjega dogodka je bila telesna dejavnost bolnikov s srčnim popuščanjem; 3,2 km dolga pot pa nas je vodila po starem mestnem jedru Aten od Hadrijanovega loka do Muzeja Akropole.

Vse predstavitve s kongresa in posnetke predavanj lahko najdete na tej povezavi

Nazaj