Kongres Zveze za srčno popuščanje na Dunaju

Na Dunaju je od 26. do 29. maja 2018 potekal kongres Zveze za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju (Heart Failure Association of the European Society of Cardiology). Gre za največji kongres o srčnem popuščanju na svetu, ki je letos beležil rekordno udeležbo, prisotnih je bilo namreč več kot 5800 udeležencev iz vsega sveta. Rekordna je bila tudi slovenska udeležba z več kot osemdesetimi udeleženci in več kot 20 predstavitvami rezultatov raziskav in primerov iz klinične prakse. Prvič v zgodovini kongresov Evropskega kardiološkega združenja je kongres kot »Scientific Chairperson« vodil Slovenec – ta zahtevna in odgovorna naloga je bila zaupana prof. dr. Mitji Lainščaku.

Na kongresu so bili predstavljeni tudi prvi rezultati iz raziskave o pogostosti srčnega popuščanja SOBOTA–HF, ki jo prof. dr. Lainščak s sodelavci iz Splošne bolnišnice Murska Sobota ter v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvaja v Splošni bolnišnici Murska Sobota in Zdravstvenem domu Murska Sobota. Ena od predstavitev rezultatov raziskave SOBOTA–HF je bila uvrščena v najprestižnejši del kongresnega programa, saj je bila izbrana med šest predavanj o najbolj pomembnih in aktualnih raziskavah na področju registrov o srčnem popuščanju v sklopu »Late Breaking Science«. Prof. dr. Lainščak je predaval o rezultatih presejalnega dela raziskave s poudarkom o uporabnosti in zanesljivosti presejanja v splošnem prebivalstvu z uporabo t.i. »point-of-care« naprave za določanje natriuretičnega peptida. Zaradi pomembnosti rezultatov in odmevnosti predstavitve je rezultate raziskave SOBOTA–HF prof. dr. Rudolf de Boer iz Univerze v Groeningenu vključil v svoje predavanje o najpomembnejših poudarkih kongresa na področju biomarkerjev »Highlights of the Congress«.

Strokovnjaki Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota in Splošne bolnišnice Murska Sobota smo na Dunaju predstavili tudi svoje aktivnosti v sklopu medijske kampanje Nepopustljivo srce, ki je del Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju. Skupaj z udeleženci kongresa in bolniki s srčnim popuščanjem smo sodelovali pri dobro obiskanem »Hot Walk«-u (sprehodu po dunajskih ulicah) z namenom ozaveščanja o srčnem popuščanju in obvladovanju te bolezni. Z organizatorji in udeleženci »Hot Walk«-a smo izmenjali izkušnje pri organizaciji in prenosu tovrstnih aktivnosti po Evropi.

Vse predstavitve s kongresa in posnetke predavanj lahko najdete na spletni povezavi: https://www.escardio.org/Congresses-&-Events/Heart-Failure

Vir fotografij 4, 7, 9, 10 in 11: FB European Society of Cardiology

Nazaj