LITERARNO USTVARJANJE ČLANOV DRUŠTEV UPOKOJENCEV POMURJA NA TEMO SRCE

V mesecu februarju 2021 smo člane društev upokojencev Pomurja in druge zainteresirane posameznike povabili k sodelovanju na področju ustvarjanja literarnih in ročnih del. Vabilu so se še posebej prijazno odzvali v Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev Pomurja, s katero aktivno sodelujemo v okviru našega Programa že več let, saj so za osrednjo tematiko letošnjega ustvarjanja svojih članov izbrali temo: srce.

Nastala so različna pesniška in prozna dela članov društev upokojencev, ki so jih predstavili na srečanju literarnih ustvarjalcev društev upokojencev Pomurja. Srečanje je potekalo v četrtek 17. junija 2021 v Galeriji Mozaik v Murski Soboti. Zbrane člane društev upokojencev sta pozdravila tudi sodelavca Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2020-2022 prof. dr. Mitja Lainščak iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Peter Beznec iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota.

Srečanje je bilo razdeljeno na dva dela, in sicer so literarni ustvarjalci v prvem delu spoznavali simboliko srca in njegovo uporabo v umetnosti. V drugem delu pa so podrobneje analizirali pesniška in prozna dela z vidika tehnične dovršenosti ter večplastnosti uporabe simbola srca v umetnosti. Kot mentor literarnim ustvarjalcem je sodeloval Robert Titan Felix, pisatelj, pesnik in prevajalec. Širši javnosti je znan tudi kot pisec literarnih kritik, esejev in publicistike.

V okviru ustvarjanja literarnih del je nastal tudi Zbornik, v katerem so zbrana tako pesniška, kot tudi prozna dela članov društev upokojencev Pomurja. Ustvarjali so: Frančišek Ferencek, Otilija Gider, Manica Gornjak, Olga Gutman, Irena Hozjan, Majda Klement, Ivanka Klopčič Casar, Jana Kolarič, Miroslav Lebar, Janja Magdič, Zvonko Mesarič, Franc Mulec, Dani Rajh, Irena Šrajner, Amalija Tropenauer, Cvetka Vlaj Mazouzi in Jelka Vrbnjak.

Vabljeni k prebiranju!

Nazaj