Osrednji dogodek Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju

Osrednji dogodek Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju (v nadaljevanju Program), poimenovan "Skupaj krepimo srce", je tudi tokrat, že drugo leto zapored potekal v okviru Evropskih dnevov ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki letos potekajo med 6. in 12. majem. Zveza za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju namreč vse od leta 2010 spodbuja obeležitev teh dnevov z različnimi aktivnostmi po vsej Evropi. 

Kot rečeno, so se tem aktivnostim pridružili tudi na Centru za zdravje in razvoj (CZR) Murska Sobota in v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) ter pripravili dogodek, katerega rdeča nit je bila telesna vadba. Po uvodnih nagovorih, ko so zbrane pozdravili dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, sicer pa tudi ambasador Programa, Bojan Korošec, direktor SBMS ter Peter Beznec, direktor CZR Murska Sobota, sta sledila še strokovna nagovora. Doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, vodja raziskovalne dejavnosti SBMS, je predstavila nekaj rezultatov raziskave o izvajanju vedenj samooskrbe, kamor spada tudi redna telesna dejavnost, prof. dr. Mitja Lainščak, vodja kardiološke dejavnosti SBMS pa je predstavil pomen telesne vadbe za bolnike s srčnim popuščanjem. 

Po nagovorih so se udeleženci dogodka po skupinah odpravili do štirih postojank, in sicer so bile zanje pripravljene postojanke Vadim, ne popuščam!, Zmorem, ne popuščam!, Hodim, ne popuščam! in Učim se tai chi, ne popuščam!. Kot je razvidno iz imen štirih različnih postojank, so udeleženci pod mentorstvom mag. Silve Nemeš, učiteljice nordijske hoje, spoznavali osnovne elemente nordijske hoje, skupaj s tai chi mojstrom Antonom Žitkom ter Vlasto Petric in Suzano Horvat so preizkusili nekaj elementov tai chia, z diplomiranimi fizioterapevti iz Službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino Splošne bolnišnice Murska Sobota Metko Vlaj, Božo Gider, Majo Lukovnjak in Jernejem Balažicem pa so opravili meritve telesne zmogljivosti ter vaje raztezanja. 

Kljub nekoliko slabšemu vremenu se je na zelenici pred gradom v Mestnem parku Murska Sobota zbrala številna množica obiskovalcev, ki so aktivno sodelovali na vseh štirih postojankah, prav tako pa so se preizkusili tudi v nagradni igri, v kateri so ob koncu prireditve organizatorji podelili simbolične nagrade, vezane na telesno dejavnost. 

Telesna vadba mora biti namreč pomemben del slehernega posameznika v vseh obdobjih življenja, tudi pri ljudeh s srčno-žilnimi boleznimi, ki morajo biti telesno dejavni vsakodnevno.

 

Nazaj