POHODNIKI V LJUTOMERU OBELEŽILI SVETOVNI DAN SRCA

POHODNIKI V LJUTOMERU OBELEŽILI SVETOVNI DAN SRCA
Foto: Občina Ljutomer

V petek, 29. septembra 2023, smo sodelavci Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju 2023-2025 skupaj z več kot 35 pohodniki obeležili svetovni dan srca in simbolično narisali srce okrog Glavnega trga v Ljutomeru. Svetovni dan srca poteka pod okriljem Svetovne zveze za srce (ang. World Heart Federation), ki kot krovna organizacija združuje prizadevanja bolnikov, medicinske in raziskovalne stroke na področju bolezni srca in žilja. Letos je svetovni dan srca potekal pod geslom: »S srcem spoznaj svoje srce«.

Uvodoma je pohodnike pozdravil in nagovoril Peter Beznec, v. d. direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, ki je na kratko predstavil aktivnosti Programa. Nekaj podatkov o epidemiološkem, zdravstvenem, socialnem in ekonomskem bremenu bolezni srca in žilja ter vsebinske poudarke letošnjega dneva srca je predstavila doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, vodja raziskovalne dejavnosti v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Prof. dr. Mitja Lainščak pa je spregovoril o srčnem popuščanju in predstavil simptome, ki spremljajo bolnike s to boleznijo. Pohodnike je pozdravila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je izpostavila pomen zdravega življenjskega sloga in skupnih prizadevanj različnih strokovnih institucij za boljše življenje prebivalcev Pomurja. 

Na dogodku smo slovesno razglasili tudi novo ambasadorko Programa in sicer domačinko iz Ljutomera Nino Žitek, predsednico Slovenskega društva Transplant, ki združuje bolnike s presajenimi organi, tudi bolnike s presajenim srcem.

Pohodnikom je pred pohodom pokazala vaje za ogrevanje diplomirana fizioterapevtka iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ljutomer, Neja Krajnc Domiter. Nato pa so se pohodniki podali na krožno pot okrog Glavnega trga v Ljutomeru in tako simbolično narisali obliko srca. Pohoda so se udeležili tudi člani Slovenskega društva Transplant in Lions kluba Ljutomer. Ob tej priložnosti je v rdeči barvi – barvi srca zasijalo tudi kužno znamenje na Glavnem trgu v Ljutomeru.

Nekaj fotografskih utrinkov dogodka si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Objavo o dogodku lahko najdete tudi na spletni strani Občine Ljutomer:

https://www.ljutomer.si/objava/827446

in na Facebook profilu Slovenskega društva Transplant:

https://www.facebook.com/SlovenskoDrustvoTransplant/

Nazaj