Zdravniki odgovarjajo na najbolj pogosta vprašanja o koronavirusni bolezni v povezavi s srčnim popuščanjem - 1. del

Video zapis pogovora z dr. Emilom Palom, dr. med., specialistom infektologom, predstojnikom Infekcijskega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota o tem, kaj je koronavirusna bolezen (COVID-19), kaj jo povzroča in kako jo zdravimo, pa tudi o tem, ali so bolniki s kroničnimi boleznimi bolj izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) ter kakšen je potek bolezni pri njih. Zanimalo nas je tudi, kako je letos z gripo, ki je bila stalnica v zadnjih desetletjih.

Epidemija COVID-19 je vplivala na naš način življenja in dojemanja okolice. Zaradi prisotnosti novega koronavirusa moramo pri opravljanju vsakodnevnih opravil in izvajanju aktivnosti še posebej paziti, da se ne okužimo ali nevede prenesemo okužbo na ljudi okrog sebe. Soočanje s spremenjenimi razmerami je še bolj zahtevno v primeru, da nas obremenjujejo druge zdravstvene težave, kot so bolezni srca in žilja.

Novo nastala situacija v zvezi z epidemijo COVID-19 je tudi bolnike s srčnim popuščanjem in njihove neformalne oskrbovalce soočila s stanjem, ki ga prej niso poznali. Številnim so se ob vseh prejetih  informacijah porajala dodatna vprašanja, pomisleki in dileme, nekateri so se celo znašli v zadregi, kako ravnati v do sedaj obvladljivih situacijah. Zato smo se sodelavci Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju odločili, da pripravimo video zapise pogovorov z zdravniki specialisti iz različnih področij medicine in poskusimo odgovoriti na vprašanja, ki smo jih prejeli od naših uporabnikov v zvezi z epidemijo COVID-19 in (samo)oskrbo njihovih kroničnih bolezni.

Video zapise pogovorov, skupaj štiri, bomo objavljali vsakih nekaj dni, vsi video zapisi pa bodo na voljo na naši spletni strani.

Danes objavljamo prvega iz serije štirih video zapisov, video zapis pogovora z dr. Emilom Palom, dr. med., specialistom infektologom, predstojnikom Infekcijskega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Video zapis je tudi podnaslovljen s slovenskimi podnapisi, ki jih je mogoče vklopiti na video vmesniku.

Vabljeni k ogledu!

Nazaj